Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який набув чинності 17.06.2018р., було змінено порядок державної реєстрації зміни складу учасників ТОВ у зв’язку з відчуженням частки в статутному капіталі.

Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» у випадку відчуження частки в статутному капіталі ТОВ (чи її частини), державному реєстратору слід подати наступні документи:

  • Заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (форма 3);
  • Документ про сплату адміністративного збору;
  • Акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства.

Зверніть увагу – справжність підписів на акті приймання-передачі частки (чи її частини) має бути посвідчена нотаріально.

При цьому, правовою підставою для складання такого акту приймання-передачі є відповідний правочин, на підставі якого  відчужується частка в статутному капіталі (договір купівлі-продажу, міни, дарування частки, уступки прав тощо).

А тому укладення такого договору є обов’язковим.

Варто звернути увагу також на те, що у випадку придбання частки в статутному капіталі ТОВ на підставі договору, для державної реєстрації зміни складу учасників не вимагається проведення загальних зборів учасників та затвердження нової редакції статуту. В цьому разі новий власник частки в статутному капіталі має право самостійно подати вказані вище документи державному реєстратору.

Право подати заяву про державну реєстрацію зміни складу учасників має також і особа, які відчужила належну їй частку в статутному капіталі.

Іншими словами, відтепер статут не є єдиним і безумовним документом, який підтверджує право власності особи на частку в статутному капіталі ТОВ.

Участь особи у ТОВ може підтверджуватись договором про придбання частки в статутному капіталі та витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань з інформацією про склад учасників.


0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *