В листопаді 2018 року адвокат бюро Роман Ганенко отримав податкову вимогу про сплату ЄСВ, який було нараховано як особі, яка здійснює незалежну професійну (адвокатську) діяльність.

Адвокат звернувся із скаргою до ДФС України, яка була мотивована тим, що:

  • в грудні 2016 року адвокатом було подано заяву за формою №8-ОПП про зняття з обліку, а також декларацію про майновий стан і доходи, звіт з ЄСВ з відмітками «Ліквідаційна»;
  • з лютого 2013 року адвокатська діяльність здійснювалась адвокатом виключно в організаційно-правовій формі адвокатського бюро «Романа Ганенка», при цьому адвокату виплачувалась заробітна плата та АБ сплачувало ЄСВ.

Рішенням ДФС скаргу було задоволено, а податкову вимогу відкликано.

Одним із важливих висновків ДФС є те, що необхідними умовами сплати особою єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є провадження фізичною особою, зокрема, незалежної професійної адвокатської діяльності та отримання доходу від такої діяльності. При цьому, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю лише посвідчує право адвоката на здійснення професійної діяльності, однак не є підставою та доказом здійснення адвокатської діяльності.

Повний текст рішення ДФС публікується нижче.

https://goo.gl/mHDUjp


2 коментаря

Юрій · 26.01.2019 о 12:16

Доброго дня. Наскільки я зрозумів із відповіді ДФС, вони навіть не взяли до уваги те, що АБ сплачувало з/п авдокату-засновнику. Тобто їм вистачило лише того, що Вас було знято з обліку та наразі Вами здійснюється адвокатська діяльність у формі АБ, незалежно від того чи виплачується адвокату з/п та відповідно єсв із такої з/п.

    Роман Ганенко · 26.01.2019 о 14:25

    Добрий день.
    Саме так. Також у ФБ публікували рішення ДФС за скаргою іншого адвоката. Там ДФС також зробила акцент саме на оргформу.

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *